motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Faworki karnawałowe:)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne faworki, idealne na tłusty czwartek.

Faworki karnawałowe:)

Składniki:

Faworki karnawałowe:)

 

  • 30 dkg mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 litr oleju do smażenia (lub 50 dkg smalcu)
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Faworki karnawałowe:)
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder, masło i spirytus, utrzeć wszystko na jednolitą masę. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze śmietaną, następnie dodać utartą masę z żółtek i masła, dodać sól, wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wybijać drewnianym wałkiem przez około 10-15 minut. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski (prostokąty) o wymiarach 3x15 cm. Na środku każdego paska zrobić nożem nacięcie o długości 5-6 cm i przewinąć koniec paska przez otwór. Faworki piec na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.