Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Oponki waniliowe lukrowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste i pyszne oponki pachnące wanilią. Polukrowane lukrem w tonacji zimowej i ozdobione cukrowymi posypkami.

Oponki waniliowe lukrowane

Składniki:

Oponki waniliowe lukrowane

na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła o temperaturze pokojowej
  • 2 dag budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 1 op. cukru do polew
  • odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego
  • cukrowe posypki

Sposób przygotowania:

Oponki waniliowe lukrowane

Przygotowanie ciasta:

Oponki waniliowe lukrowane
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane sypkie składniki,jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.

Wałkowanie ciasta:

Oponki waniliowe lukrowane
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki a w środku kieliszkiem dziurkę.

Etap końcowy:

Oponki waniliowe lukrowane
W rozgrzanym oleju smażymy oponki z obu stron na złoty kolor

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Partiami smażymy oponki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Studzimy.
Gotowy cukier do polew ucieramy z odrobiną zimnej wody według przepisu na opakowaniu. Barwimy odrobiną niebieskiego barwnika spożywczego. Lukrujemy oponki lukrem i posypujemy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.