Sposób przygotowania:
Oponki waniliowe lukrowanePrzygotowanie ciasta:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesiane sypkie składniki,jajka i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
Wałkowanie ciasta:

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 1/2 cm. Szklanką wykrawamy krążki a w środku kieliszkiem dziurkę.
Etap końcowy:

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Partiami smażymy oponki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Studzimy.
Gotowy cukier do polew ucieramy z odrobiną zimnej wody według przepisu na opakowaniu. Barwimy odrobiną niebieskiego barwnika spożywczego. Lukrujemy oponki lukrem i posypujemy cukrowymi posypkami. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.
SylaUla
Agnieszka Rec