sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Pączki Shreka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pączki z dodatkiem szpinaku polane zieloną czekoladą. Nawet w Tłusty Czwartek możemy przemycić naszym pociechom odrobinę witamin.

Pączki Shreka

Składniki:

Pączki Shreka

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 40 g masła
  • 35 g drożdży
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki drobno posiekanego szpinaku

 

  • Polewa
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki 30 %
  • zielony barwnik
  • czarna posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Pączki Shreka
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut.

2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło.

3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.

4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie. 

5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ja na zimne pączki i posypujemy czarną posypką.