Sposób przygotowania:
Pączki Shreka
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut.
2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło.
3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.
4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie.
5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ja na zimne pączki i posypujemy czarną posypką.
2. Do przesianej mąki dodajemy żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy, szpinak i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dolewamy spirytus i rozpuszczone, ciepłe masło.
3. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na co najmniej 1 godzinę.
4. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na grubość 1 cm. Wycinamy kółka o dowolnej średnicy. Ja zrobiłam niewielkie.
5. Pączki smażymy w średnio rozgrzanym oleju, przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, na koniec dodajemy odrobinę zielonego barwnika i dokładnie mieszamy. Kiedy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, wylewamy ja na zimne pączki i posypujemy czarną posypką.
SylaUla
sammakko
Dziękuję :)