SUPERPRZEPIS

Faworki na koniec karnawału

  • 14
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Faworki na koniec karnawału Więcej zdjęć (2)

To niesamowite, że z kilku prostych składników wychodzi coś tak pysznego, czyli delikatne i chrupiące faworki.

Składniki:

Faworki na koniec karnawału

 

  • mąka pszenna - 250 g
  • żółtka - 3 szt.
  • kwaśna śmietana 12% - 3 łyżki
  • wódka - 4 łyżki
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • cukier puder - 3 łyżki
  • olej do smażenia - 1 litr

 

Sposób przygotowania:

Faworki na koniec karnawału
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i błyszczące ciasto. Konsystencja ciasta ma być podobna do konsystencji ciasta na makaron. W dobrze wyrobione ciasto, energicznie uderzaj wałkiem do ciasta przez około 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypaną mąką i bardzo cieniutko rozwałkuj je. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska, tworząc coś na kształt kokardki. W szerokim rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek. Smaż je na złoty kolor pilnując, aby nie były spalone. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.
Faworki na koniec karnawału
Słodkie zakończenie karnawału, czyli czas na faworki.

Tagi:

faworki chrust