Sposób przygotowania:
Faworki na słodkiej śmietanieETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową. Dodać żółtka, spirytus i trochę śmietany. Zagniatać ciasto dodając kolejne porcje śmietany. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto zagniatać około 10 minut. Następnie tłuc wałkiem do ciasta przez kolejne kilka minut aby je napowietrzyć.
Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie pokroić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko żeby prześwitywała stolnica. Pasy ciasta kroić na paski o wymiarach ok. 3x15cm. W środku robić nacięcie i przewijać przez nie jeden brzeg ciasta.
Faworki smażyć porcjami na rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy. Obtoczyć w cukrze pudrze.