marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Faworki na słono z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Słodkie lub słone zakąski pod drinka lub innego alkoholu podaje się nie tylko na karnawał,lecz i na Walentynki. Mogą to być kręciołki z ciasta francuskiego lub faworki na słodko lub na słono.

Faworki na słono z sezamem

Składniki:

Faworki na słono z sezamem

 

  • 50 dag.mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 kostki masła,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • duża szczypta kminku lub czarnuszki,
  • duży kieliszek(100 ml.) spirytusu,
  • kostka smalcu,
  • 100 g.sezamu białego,
  • oraz arkusiki papierowe,

Sposób przygotowania:

Faworki na słono z sezamem
Składniki na ciasto kruche odmierzyć i połączyć, a następnie wyrobić rękoma,zagnieść i schłodzić w lodówce. Ciasto wyjąći rozwałkować dosyć cienko, pociąć na długie paski. Te zaś podzielić na trzy- cztery kawałki i naciąć w środku, a następnie przewlec, aby powstała faworka. Posmarować cienko białkiem z jaj i posypać sezamem, wklepując ziarenka lekko palcami. Kostkę smalcu rozgrzać na patelni i na skwierczący kłaść tyle faworek, ile pomieści objętość patelni. Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor i przekładać dwoma widelcami na talerz z ręcznikami papierowymi. Gdy tłuszcz wsiąknie, przełożyć faworki na tacę lub paterę.

Tagi:

faworki chrust