Sposób przygotowania:
Faworki oszczędne
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać twardy,prosto z lodówki tłuszcz i posiekać dokładnie nożem,wbić żółtka i wlać śmietanę.Gdy składniki się połączą,dodać szczyptę soli,ocet i zagnieść ciasto,aby było gładkie i jednolite.Ciasto podzielić na części,każdą cienko rozwałkować,pokrajać na paski długości około 10 centymetrów i szerokości dwóch palców.Każdy pasek przeciąć pośrodku wzdłuż o długości 4-5 centymetrów i przewinąć.Tłuszcz rozgrzać w płaskim rondlu o grubym dnie.Sprawdzić temperaturę tłuszczu,wrzucając jeden faworek. Faworki omiatać z mąki pędzelkiem i smażyć partiami na jasno złoty kolor z obydwu stron,odwracając widelcem.Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony bibułą w celu osączenia z tłuszczu.Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.