wiolka.jpg

wiolka.jpg

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Faworki lub inaczej chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i krucha przekąska. Coś na karnawał. Spróbujcie koniecznie. Polecam. Przepis od mojej babci.

Faworki lub inaczej chrust

Składniki:

Faworki lub inaczej chrust

 

  • 1 kilo mąki pszennej ,
  • 3 jaja,
  • 1 szklanka cukru,
  • zapach waniliowy,
  • 1,5 margaryny,
  • pół szklanki śmietany,
  • 2 łyżki octu,
  • tłuszcz do smażenia (smalec lub olej),
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Faworki lub inaczej chrust
Wszystkie składniki wymieszać na jednolite masę , po czym zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować jak najcieniej, pokroić w paski o wymiarach mniej więcej 3 x 15 cm. w środku paska zrobić nacięcie przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek w kształt przypominający kokardkę. Wrzucamy faworki i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekładać je na półmisek tackę itp, możemy też wcześniej osuszyć je na papierowym ręczniku, później przełożyć do półmiska a następnie posypać cukrem pudrem. 

Tagi:

faworki chrust