Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki w polewie wyłącznie dla dorosłych. Proste w wykonaniu, doskonałe w smaku, dodatek orzechów w polewie dodatkowo je wzbogaca.

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Składniki:

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 laski wanilii

Dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia

Polewa

Sposób przygotowania:

Faworki waniliowe w polewie miodowo-rumowej
Mąkę, serek, sól, żółtka, cukier, sodę i wydrążone ziarenka z wanilii umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy dowolnej wielkości prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Faworki smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano, a następnie wyciągamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Miód z cukrem i grubo posiekanymi orzechami umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do czasu, aż całość mocno zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i mieszamy z rumem. Polewamy usmażone faworki.