Sposób przygotowania:
Red velvet donutETAP 1:
Porzeczki rozmrozić. Następnie przełożyć do rondla i dusić do miękkości. Gdy owoce będą miękkie,zdjąć z ognia i zmiksować na puree. Przełożyć na sito i pozbawić pestek. Zebranego musu powinno być około 185 g. Do przetartych owoców dodać miód. Dokładnie wymieszać. Ostudzić zupełnie.
ETAP 2:
Do miski przesypać mąkę, dodać otręby, drożdże, cukier. Wymieszać. Dodać mus porzeczkowy i wymieszać. Na koniec dodać letnie mleko i wyrobić ciasto. Następnie zagniatać ciasto około 5 minut.
ETAP 3:
Po tym czasie przełożyć do miski, zakryć folią spożywcza i odłożyć na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrobić i rozwałkować na płat o grubości 1,5 cm. Ringiem o średnicy 9 cm lub ozdobną foremką wykroić kształty, a następnie kieliszkiem wykroić środki.
ETAP 4:
Ułożyć na blasze i odłożyć na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-23 minuty i upiec, aż będą rumiane. Ostudzić na kratce. Udekorować roztopioną czekoladą.
dorota w