dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Faworki wg dayzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Faworki sprawdzają się jako przekąska na uwieńczenie karnawału.

Faworki wg dayzi

Składniki:

Faworki wg dayzi

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu.
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki wg dayzi
Mąkę wysypujemy na stolnice i dodajemy żółtka, masło, śmietanę, alkohol, cukier. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy tak przygotowane ciasto dzielimy na części i wałkujemy na bardzo cienkie płaty. Za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Smażymy je w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust