Sposób przygotowania:
Faworki wg kajol695
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki aby było twarde.Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem aby powstały paski. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W międzyczasie rozgrzać w szerokim garnku lub rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoto-brazowy kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.