kajol695

kajol695

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Faworki wg kajol695

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe faworki idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko...

Faworki wg kajol695

Składniki:

Faworki wg kajol695

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki wg kajol695
Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę do lodówki aby było twarde.Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem aby powstały paski. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W międzyczasie rozgrzać w szerokim garnku lub rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoto-brazowy kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust