kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Figowe ciasteczka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zamiast kwadratów można wykroić inne wzory ciasteczek.

Figowe ciasteczka.

Składniki:

Figowe ciasteczka.

 

Sposób przygotowania:

Figowe ciasteczka.
Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy pół szklanki białego cukru,dodajemy schłodzone 3/4 kostki masła i ucieramy na gładką masę.Dodajemy 1 całe jajko,2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany i szklankę mąki.Ciasto dokładnie ucieramy.Stolnicę posypujemy mąką,formułujemy wałek,zawijamy w folię i schładzamy na 1 godzinę w lodówce. Przygotowujemy nadzienie do ciasta: Suszone figi wkładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody, i wsypujemy ćwierć szklanki brązowego cukru i wlewamy pół szklanki syropu wiśniowego. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Gęstą masę odstawiamy do ostudzenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym blacie w kwadrat. Z ciasta wycinamy kwadraciki całe 5 na 5 cm i kwadraciki z ramką tzn. wycinamy cały kwadrat 5 na 5cm i ze środka wycinamy kwadracik 2,5 cm tak że powstaje ramka Na cały kwadraciki nakładamy masę figową i przykrywamy kolejnym kwadracikiem z ramką.Brzegi ciasta zlepiamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 45-50 minut.Po ostudzeniu na środek ciasteczek nakładamy 1 łyżkę ubitej śmietany.

Tagi:

jajko jajka