goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Figowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W tym roku przygotowywałam go na święta

Figowiec

Składniki:

Figowiec

 

  • biszkopt:
  • jaja 6 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 3/4 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 3 łyżki

 

  • ciasto bakaliowe:
  • figi 20 dag
  • rodzynki 20 dag
  • orzechy włoskie mielone 10 dag
  • orzechy włoskie posiekane 10 dag
  • mąka 2 łyżki
  • białka 12 sztuk
  • cukier 12 łyżek
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

 

  • masa:
  • żółtka 12 sztuk
  • cukier 6 łyżek
  • masło 2 1/2 kostka

 

 

Sposób przygotowania:

Figowiec
Przygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Przygotowujemy ciasto bakaliowe: Białka ubijemy z cukrem, dodajemy bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszamy. Pieczemy. Przygotowujemy masę: żółtka z cukrem ubijamy na parze. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną.Ciasto przekładamy: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - wierzch ciasta posypujemy kakao.