msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Filet kurczaka w marynacie bulionowej.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Marynowałam podobnie mięso na szaszłyki a zainspirowana reklama w tv zrobiłam soczyste filety na obiadek.

Filet kurczaka w marynacie bulionowej. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet kurczaka w marynacie bulionowej.

 

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Filet kurczaka w marynacie bulionowej.
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Kostkę bulionową rozkruszyć i rozetrzeć z oliwą na papkę.
Natrzeć tak przygotowaną marynatą każdy filet ze wszystkich stron.Odstawić na kilka minut do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię włożyć mięso wraz z oliwą.Smażyć na małym ogniu z obydwu stron pod przykryciem -w sumie ok.10 minut.Zdjąć mięso z patelni.
Mąkę rozmieszać z zimną wodą i wlać na patelnię, na której smażyło się mięso.Mieszać aż powstanie gęsty sos.Polać nim mięso i podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką np. z kapusty pekińskiej,jabłka,marchewki, pora i natki pietruszki.Doprawić ją można oliwą z oliwek,solą,pieprzem ziołowym,kwaskiem cytrynowym i szczyptą cukru.
Mięso pyszne i soczyste-polecam!
Filet kurczaka w marynacie bulionowej.
Kostkę bulionową rozetrzeć z oliwą na papkę i natrzeć nią mięso.
Filet kurczaka w marynacie bulionowej.
Zamarynowane filety smażyć na patelni ze wszystkich stron pod przykryciem.