Sposób przygotowania:
Filet w cieście pokrzywowymETAP 1
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane kroimy w dość grubą kostkę i przekładamy do miski. Mięso oprószamy przyprawami do smaku.
ETAP 2
Następnie dodajemy mąkę, majonez oraz jajko. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
ETAP 3
Liście pokrzywy (umyte i osuszone) siekamy na mniejsze części, ale nie za drobno! Najlepiej robić to ostrym, długim nożem, by się nie oparzyć:).
ETAP 4
Przygotowaną pokrzywę dodajemy do mięsa.
Całość ponownie mieszany, ewentualnie doprawiamy do smaku.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje przygotowanej masy. Formujemy zgrabne placuszki-kotleciki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe.
zbysiowa