Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dzisiaj pomysł na pieczony file z kurczaka w chrupiącej panierce podany z warzywnym sosem curry który idealnie podkreśla smak dania.

Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry

 

 

  • sos:
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml warzywnego bulionu
  • ½ łyżeczka pasty curry red

 

  • Ryż do podania
  • dowolne warzywa do podania

Sposób przygotowania:

Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry
Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. Przygotowujemy sos. Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy. Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem.
Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry
Etap 1 przygotowujemy wszystkie składniki do panierki
Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry
Etap 2 filety panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry
Etap 3 w rondlu przygotowujemy sos warzywny curry
Filet w płatkach kukurydzianych z sosem curry
Etap 4 sos po zblendowaniu chwilę podgrzewamy