Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet w słodkim sosie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Suszone owoce podczas obróbki termicznej uwalniają niezwykłe aromaty.

Filet w słodkim sosie.

Składniki:

Filet w słodkim sosie.

 

  • filet z kurczaka
  • 4 suszone morele
  • łyżka rodzynek
  • 2 plasterki suszonego kiwi
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 50 mil wody
  • sznurek do wiązania (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Filet w słodkim sosie.
Mięso nacieramy solą i pieprzem, ze sznurka najlepiej taki do wiązania wędlin, robimy kilka wiązań na filecie.A następnie dusimy na patelni z odrobiną wody. Owoce zalewamy gorącą wodą i chwilę czekamy aby namokły. Odcedzamy i jeśli chcemy kroimy na drobniejsze kawałki. Gdy pierś się zarumieni, wrzucamy owoce, podlewamy wodą i dusimy chwilkę, aż owoce ładnie zmiękną. Na koniec wsypujemy łyżkę wiórków...które nam ładnie zagęszczą sos oraz nadadzą lekko egzotycznego smaku potrawie.