paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Filet w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet z kurczaka smażony bez panierki podany z sosem na bazie bulionu i serka topionego z pokrojoną drobno papryką czerwoną.

Filet w sosie paprykowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet w sosie paprykowym

 

  • filet z kurczaka 2 sztuki
  • bulion drobiowy 1,5 szklanki
  • serek topiony śmietankowy 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • korniszony 2 sztuki
  • tymianek do smaku
  • papryka słodka do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • orzechy nerkowca 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Filet w sosie paprykowym
Do bulionu dodać serek topiony i gotować mieszając aż serek się roztopi. Czerwona paprykę pokroić w paseczki. Korniszony drobno pokroić. Paprykę i korniszony dodać do bulionu i serka oraz tymianek, pieprz, słodką paprykę, do smaku. Wszystko gotować około 5 minut na małym ogniu. Zmielone orzechy nerkowca dodać do sosu i wymieszać. Filet opłukać i osuszyć. Oprószyć do smaku solą i tymiankiem. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej filet na złoty kolor. Wyjąć na talerz i polać sosem. Najlepiej podawać z ryżem.
Filet w sosie paprykowym
Do bulionu dodać serek topiony i gotować mieszając aż serek się roztopi.
Filet w sosie paprykowym
Paprykę i korniszony dodać do bulionu i serka oraz tymianek, pieprz, słodką paprykę, do smaku.
Filet w sosie paprykowym
Orzechy nerkowca zmielić . Zmielone orzechy nerkowca dodać do sosu i wymieszać.
Filet w sosie paprykowym
Oprószyć do smaku solą i tymiankiem. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej filet na złoty kolor.