Goodfood

Goodfood

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kurczak w aromatycznym sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatny filet z kurczaka w aromatycznym sosie parkowo-śmietanowym, podawany z plackami ziemniaczanymi. Danie, które na pewno zachwyci.

Kurczak w aromatycznym sosie paprykowym

Składniki:

Kurczak w aromatycznym sosie paprykowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w aromatycznym sosie paprykowym
Pierś z kurczaka nacieramy ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem, solą oraz oliwą i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 50min. w temperaturze 220stC10 min. przed zakończeniem pieczenia zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z połową szklanki bulionu drobiowego.

Placki ziemniaczane:

Ziemniaki trzemy, cebule drobno kroimy, dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do zarumienienia.

Kurczaka podajemy na ciepło z plackami ziemniaczanymi. Smacznego!