Sposób przygotowania:
Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowymprzygotowanie składników
Z pora wykroić jasną część o długości polędwicy. Pora umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć pora wzdłuż, uważając żeby nie przeciąć do końca. Środek pora wyjąć i odłożyć trzy warstwy, tak żeby powstał tunel. Resztę pora drobno pokroić.
przygotowanie składników cd
Ser pleśniowy pokruszyć lub drobno pokroić.
przygotowanie składników cd
Polędwicę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka pora włożyć ser.
przygotowanie składników cd
Przygotować szynkę wyjętą z opakowania.
przygotowanie polędwicy
Polędwicę naciąć wzdłuż tak żeby powstał tunel. Do tunelu w polędwicy włożyć pora z serem.
przygotowanie polędwicy cd
Mięso oprószyć solą i pieprzem. Polędwicę zawinąć w szynkę i obwiązać nićmi kuchennymi.
przygotowanie polędwicy cd
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Do polędwicy dodać pokrojonego pora, przyprawę do mięs i razem przesmażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotową polędwicę wyjąć na półmisek i usunąć nici. Powstały sos zmiksować. Polędwicę pokroić i podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!
gusia1000