eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam soczystą polędwicę wieprzową faszerowaną porem i serem pleśniowym. Całość owinęłam szynką.

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

Składniki:

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

mięso

  • 1 polędwica wieprzowa - około 1 kg
  • 100 g szynki szwarwaldzkiej

farsz

  • 1 duży por
  • 100 g sera z niebieską pleśnią

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

przygotowanie składników

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym
Z naciętego pora wyjąć środek, tak żeby powstał tunel.

Z pora wykroić jasną część o długości polędwicy. Pora umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć pora wzdłuż, uważając żeby nie przeciąć do końca. Środek pora wyjąć i odłożyć trzy warstwy, tak żeby powstał tunel. Resztę pora drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym
Drobno pokroić lub pokruszyć ser pleśniowy.

Ser pleśniowy pokruszyć lub drobno pokroić.

przygotowanie składników cd

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym
Polędwicę opłukać i osuszyć. Ser włożyć do środka pora.

Polędwicę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka pora włożyć ser.

przygotowanie składników cd

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym
Szynkę szwarwaldzką wyjąć z opakowania.

Przygotować szynkę wyjętą z opakowania.

przygotowanie polędwicy

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

Polędwicę naciąć wzdłuż tak żeby powstał tunel. Do tunelu w polędwicy włożyć pora z serem.

przygotowanie polędwicy cd

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Polędwicę zawinąć w szynkę i obwiązać nićmi kuchennymi.

przygotowanie polędwicy cd

Polędwica Eli faszerowana porem i serem pleśniowym

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Do polędwicy dodać pokrojonego pora, przyprawę do mięs i razem przesmażyć. Mięso podlać wodą i dusić około 35 minut. Gotową polędwicę wyjąć na półmisek i usunąć nici. Powstały sos zmiksować. Polędwicę pokroić i podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako przystawkę. Smacznego!