Sposób przygotowania:
Polędwica z kurczakiem w sosie grzybowymEtap 1
Mięso z kurczaka oddzielić od kości, pozbawić skóry, pokroić na małe kawałki. Do mięsa dodać pokrojone w kosteczkę szalotki i posiekane listki szałwii, dokładnie wymieszać. W polędwicy zrobić ostrym, długim nożem dziurę (w środku, wzdłuż całej polędwicy), włożyć do niej przygotowany kurczakowy farsz.
Etap 2
Nadziane mięso położyć na rozgrzany w brytfannie olej, oprószyć z każdej strony solą i świeżo zmielonym pieprzem (użyłam kolorowego). Mięso z każdej strony mocno zrumienić.
Etap 3
Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją.
Etap 4
Grzyby (użyłam prawdziwków i koźlaków) oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa. Dodać też ok. 2 łyżki masła. Grzyby usmażyć.
Etap 5
Do mięsa z grzybami wlać 2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Etap 6
Na koniec dodać śmietanę, wymieszać, dusić jeszcze 2-3 minuty. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Etap 7
Gotową polędwicę kroić w grube plastry, podawać z grzybowym sosem.
Marika-
Magdalena88
Jagoda.L