Sposób przygotowania:
Roladki z polędwicy z wiśniamiETAP 1:
Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć.
ETAP 2:
Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno.
ETAP 3:
Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku.
ETAP 4:
Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok który odsączyliśmy, część soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku.
Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę.
Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.