AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych gołąbków z masłem, kolorowymi paprykami, pieczarkami i koperkiem. Przed podaniem są podpieczone i polane rozpuszczonym masłem. Mniam.

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami

 

  • 800g kapusty stożkowej
  • 250 g masła
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do gotowania i smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • odrobina czerwonej papryki
  • 20g masła do rozpuszczenia

Sposób przygotowania:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami

Przygotowanie kapusty

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Kapustę sparzyć we wrzątku i podzielić na liście

1. Kapustę należy umyć, wyciąć kaczan i sparzyć we wrzącej wodzie, tak aby ładnie się dzieliła na pojedyncze liście.
2. Malutkie listki, które zostaną na końcu, posiekać i dodać do farszu.

Przygotowanie dodatków do farszu:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Składniki do farszu - 3 kolory papryki, koperek i pietruszka

3. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić.
4. Posiekać koperek i pietruszkę

ETAP 3:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Pieczarki smażyć razem z cebulką na maśle.

5. Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
6. Z kostki masła odkroić 1/4 i rozpuścić na patelni.
7. Dodać cebulę i podsmażyć na złoto, następnie dodać pieczarki, jeszcze odrobinę masła i wszystko razem wysmażyć do odparowania wody.
8. W międzyczasie do osolonej wody z 1 łyżeczką oleju wsypać ryż i od momentu wrzenia, gotować 5 min - tak, żeby był pół twardy. Po tym czasie odcedzić.

Farsz

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Składniki farszu

9. Do pieczarek dodać ryż i dokładnie wymieszać.
10. Następnie dodać papryki, koperek, pietruszkę i pokrojone na drobno środki kapusty.
11. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
12. Dołożyć pozostałe 3/4 kostki masła i mieszać do jego rozpuszczenia się.
Tak przygotowany farsz jest gotowy do zawijania w kapustę.

Przygotowanie do gotowania:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Zawijanie gołąbków

13. Na spód dużego garnka połóż 2 drewniane patyczki lub dwie połamane wykałaczki szaszłykowe a na nie ułóż talerzyk. (Robię tak po to, żeby w garnku była dobra cyrkulacja wody, a gołąbki nie przywarły do dna).
14. Zwijaj gołąbki i układaj w garnku.

ETAP 6:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Gotowe gołąbki do gotowania.

15. Zwinięte gołąbki zalej osoloną wodą do ich granicy i dodaj łyżeczkę oleju.
16. Przykryj od góry talerzykiem do góry dnem, żeby dobrze się trzymały.
17. Tak przygotowany garnek wstaw do gotowania na minimalnym ogniu (żeby gołąbki się nie rozwaliły).
18. Przy kapuście stożkowej wystarczy godzina wolnego gotowania

Pieczenie:

Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkami
Smacznego:)

19.Gdy gołąbki będą już gotowe, trzeba je przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w 200 stopniach Celsjusza przez 15min.
20. W międzyczasie w rondelku rozpuść 20g masła.
21. Gdy gołąbki się lekko podpieką, wyjmij je z piekarnika i polej masłem. Są gotowe do jedzenia.
Smacznego:)