Sposób przygotowania:
Świąteczne maślane gołąbki z papryką i pieczarkamiPrzygotowanie kapusty
1. Kapustę należy umyć, wyciąć kaczan i sparzyć we wrzącej wodzie, tak aby ładnie się dzieliła na pojedyncze liście.
2. Malutkie listki, które zostaną na końcu, posiekać i dodać do farszu.
Przygotowanie dodatków do farszu:
3. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić.
4. Posiekać koperek i pietruszkę
ETAP 3:
5. Cebulę i pieczarki drobno posiekać.
6. Z kostki masła odkroić 1/4 i rozpuścić na patelni.
7. Dodać cebulę i podsmażyć na złoto, następnie dodać pieczarki, jeszcze odrobinę masła i wszystko razem wysmażyć do odparowania wody.
8. W międzyczasie do osolonej wody z 1 łyżeczką oleju wsypać ryż i od momentu wrzenia, gotować 5 min - tak, żeby był pół twardy. Po tym czasie odcedzić.
Farsz
9. Do pieczarek dodać ryż i dokładnie wymieszać.
10. Następnie dodać papryki, koperek, pietruszkę i pokrojone na drobno środki kapusty.
11. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
12. Dołożyć pozostałe 3/4 kostki masła i mieszać do jego rozpuszczenia się.
Tak przygotowany farsz jest gotowy do zawijania w kapustę.
Przygotowanie do gotowania:
13. Na spód dużego garnka połóż 2 drewniane patyczki lub dwie połamane wykałaczki szaszłykowe a na nie ułóż talerzyk. (Robię tak po to, żeby w garnku była dobra cyrkulacja wody, a gołąbki nie przywarły do dna).
14. Zwijaj gołąbki i układaj w garnku.
ETAP 6:
15. Zwinięte gołąbki zalej osoloną wodą do ich granicy i dodaj łyżeczkę oleju.
16. Przykryj od góry talerzykiem do góry dnem, żeby dobrze się trzymały.
17. Tak przygotowany garnek wstaw do gotowania na minimalnym ogniu (żeby gołąbki się nie rozwaliły).
18. Przy kapuście stożkowej wystarczy godzina wolnego gotowania
Pieczenie:
19.Gdy gołąbki będą już gotowe, trzeba je przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec w 200 stopniach Celsjusza przez 15min.
20. W międzyczasie w rondelku rozpuść 20g masła.
21. Gdy gołąbki się lekko podpieką, wyjmij je z piekarnika i polej masłem. Są gotowe do jedzenia.
Smacznego:)