Agusiowe smakołyki

Agusiowe smakołyki

Kucharz
[Przepisów: 5]

Filet z indyka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Indyk oprócz walorów smakowych, ma jeszcze inne plusy. Jest to jedno ze zdrowszych mięs. Mogą je spożywać, również alergicy.

Filet z indyka w sosie

Składniki:

Filet z indyka w sosie

 

  • 500-600 g. fileta z indyka
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 1-2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w sosie

ETAP 1:

Filet z indyka w sosie

Filet pokroić w plastry. Delikatnie, rozbić tłuczkiem. Następnie obsypać przyprawami. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, obtoczyć mięso w mące.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć mięso, po kilka minut z każdej strony. Zalać gorącym bulionem.

Na osobnej patelni podsmażyć cebulę, pokrojoną na ćwiartki.
Dodać do mięsa.

ETAP 2:

Filet z indyka w sosie

Mięso dusić pod przykryciem, około 25 minut. W trakcie duszenia, można jeszcze podlać wodą, ale nie jest to konieczne. Jeśli sos będzie za rzadki, to można go zagęścić nie wielką ilością mąki.