kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 993]

Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz drobiowy. Przygotowany z piersi kurczaka, marchewki i mrożonego groszku. Polecam na obiad.

Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl wody
  • 2 szkl mrożonego groszku
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy ze skórki i myjemy, kroimy w kosteczkę.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone mięso przez około 5 minut i wkładamy do gotującej się wody.

Na tej samej patelni przesmażamy pokrojone warzywa przez 5 minut i dokładamy do gotującego się mięsa. Po 10 minutach gotowania wsypujemy mrożony groszek i od zagotowania gotujemy przez 5 minut. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gulaszu, dodajemy zioła prowansalskie i zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem
Do pokrojonego mięsa dosypujemy przyprawy i mieszamy.
Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem
Na patelni przesmażamy cebulę, czosnek, marchewkę.
Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem
W garnku gotujemy razem przesmażoną mięso i warzywa.
Gulasz drobiowy z marchewką i mrożonym groszkiem
Następnie dodajemy mrożony groszek i gotujemy do miękkości.