kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Filet z indyka w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos curry w tej sycylijskiej potrawie to echo arabskich wpływów na wyspie.

Filet z indyka w sosie curry

Składniki:

Filet z indyka w sosie curry

 

  • 200g fileta z piersi indyczej
  • 200-300ml śmietanki 30%
  • duża szczypta przyprawy curry dobrej jakości
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w sosie curry
Mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i przesmażamy na oliwie. Dolewamy śmietankę, dodajemy przyprawę curry i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i posypujemy drobno siekaną pietruszką. Przyprawa curry może się wydawać nieco zaskakująca we włoskiej kuchni, ale jej użycie spowodowane jest wpływami arabskimi, których na Sycylii jest mnóstwo. Z tego powodu, potrawy z tą przyprawą znajdziecie raczej głównie na wyspie. Na Sycylii takie duszone w sosie mięso często podaje się dzieciom ze względu na delikatną konsystencję indyka i łagodny smak sosu.