BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 815]

Filet z kurczaka w panierce i zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam smaczny filecik panierowany w zalewie octowej. Super przekąska na różnych imprezach urodzinowych.

Filet z kurczaka w panierce i zalewie octowej

Składniki:

Filet z kurczaka w panierce i zalewie octowej

 

  • filet z kurczaka 1,200 g,
  • jajka 3 szt + 1/4 szklanki mleka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • czosnek 2 ząbki przeciśnięte przez praskę,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • olej do smażenia,

 

  • Składniki na zalewę;

 

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka 10% octu,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 3 -4 listki laurowe,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6 -7 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 szt. cebuli,
  • można doprawić przyprawą w płynie,

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w panierce i zalewie octowej
Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć.

Jajka rozbełtać z mlekiem i przyprawami włożyć fileciki i zostawić na 15 minut.

Tartą bułkę wymieszać z mąką.

Filety wyjmować z jajek, panierować w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.

Upieczone fileciki włożyć do zalewy.

Za 2 -3 dni fileciki gotowe do spożycia.

Oto przepis na zalewę:

Wodę zagotować, dodać ocet i wszystkie przyprawy oraz obraną i pokrojoną cebule. Przestudzoną zalewą zalać fileciki (w razie konieczności składniki podwoić ).