Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z kurczaka w słodko pikantnej marynacie, pieczone na grillu to wspomnienie, lata. Mięso z grilla podane ze świeżymi warzywami smakowało obłędnie.

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

Składniki:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

ETAP 1:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, paprykę mieloną, musztardę, sok z pomarańczy, syrop z agawy, sól i pieprz, wymieszać.

ETAP 2:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Mięso dokłądnie obtoczyć w marynacie i pozostawić na 2 godziny

Mięso umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na 2 części, włożyć do miski, zalać przygotowaną marynatą, szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotowane mięso ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillować pod przykryciem przez około 10-15 minut obracając co jakiś czas na drugą stronę.

Grillowane mięso z kurczaka podawać z dodatkiem świeżej, dowolnej sałatki.