Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2820]

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety z dorsza i pokrojone warzywa obtoczone w aromatycznej marynacie, upieczone na grillu są rewelacyjne.

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie

Składniki:

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie

 

  • 1 filet z dorsza
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka musztardy bawarskiej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • 1 pomidor
  • 0,5 cukinii
  • roszponka

Sposób przygotowania:

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie

ETAP 1:

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie
Wszystkie składniki marynaty razem połączyć

Do miski włożyć musztardę, dodać miód, paprykę mieloną, sos sojowy, sok z limonki, pieprz cayenne, kolendrę mieloną, olej, odrobinę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Ryba z warzywami w aromatycznej marynacie
Filety z ryby dokładnie posmarować marynatą

Umyty filet z dorsza osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie. Przykryć folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 20-30 minut. Pokrojone warzywa (cukinia, pomidor) posmarować marynatą przygotowaną do ryby.

Następnie kawałki ryby i warzywa ułożyć na aluminiowej tacce, umieścić na rozgrzanym ruszcie i grillować pod przykryciem po 2-3 minuty z każdej strony.

Tagi:

danie ryba