frank55

frank55

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 55]

Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrąg grillowany najbardziej mi smakuje posypany ziołami i faszerowany w nacięciach plasterkami czosnku oraz kolendrą.

Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku

 

  • Pstrąg świeży 1 szt.
  • kolendra posiekana 1 łyżka
  • masło 1 łyżeczka
  • pieprz i sól do smaku
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • papryka czerwona ostra 1/ 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • oliwa lub olej rzepakowy 1 łyżka
  • ząbki czosnku 2-3 szt.

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku
Pstrąg opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i poobcinać płetwy, ponacinać po wierzchu na skos. Posypać solą i pierzem cytrynowym, czarnym i papryką czerwoną ostrą. Skropić sokiem z cytryny i oliwą lub olejem również w środku.

W nacięcia powkładać plasterki cieniutkie czosnku. Do środka włożyć kolendrę świeżą posiekaną. Odłożyć do lodówki na godzinę. Wyjąć i grillować z obu stron po 4-5 minut na wcześniej rozgrzanej patelni grillowej.

Można dodać również cukinię młodą i grillować razem.
Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku
Pstrąg opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać ziołami,przyprawami, skroipć oliwą
Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku
Patelnię grillową rozgrzać i ułożyć wyjętą rybę, młodą cukinie i grillować
Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku
Rrillować około 4-5 minut na małym ogniu,odwrócić nadrugą stronę
Grillowany pstrąg z kolendrą i ząbkami czosnku
Trzymać na wyłączonej patelni i podawać ciepłą z sałatką , z ziemniakami do obiadu