Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny pomysł na odświeżenie standardowego kotleta z filetu z kurczaka, aromatyczny, wilgotny a do tego wykonanie zajmuje tylko 15 minut, polecam :)

Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym

 

  • Sznycle z kurczaka w maślano-winnym sosie (porcja dla 4 osób)
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 150 ml białego słodkiego lub półsłodkiego wina
  • 60 g masła
  • Sól, pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym
Filet z kurczaka kroimy w poprzek, lekko rozbijamy, myjemy i osuszamy. Osuszone filety lekko solimy i pieprzymy. Na patelni roztapiamy masło. Kotlety obtaczamy w lekko posolonej i popieprzonej mące, smażymy na gorącym maśle około 4 minut z jednej strony. Po przewróceniu kotletów zadrugą stronę na patelnie wlewamy wino i flambirujemy mięso (tzn. podpalamy wino wylane na patelnie ). Kiedy wino zmniejszy swoją objętość o połowę sznycle przenosimy na talerz. Do sosu powstałego z masła i wina dodajemy odrobinę cukru i odparowujemy sos jeszcze 2-3 minuty. Powstałym sosem polewamy sznycle. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym
Etap 1 Redukcja sosu maślano-winnego do kurczaka
Filet z kurczaka w sosie maślano-winnym
Etap 2 Sznycel z kurczaka w sosie maślano - winnym