Sposób przygotowania:
Drobiowa wędlina z szynkowara
Mięso odcięte od kości z ćwiartek kurczaka umieścić w misce, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Potem umieścić je w woreczku i włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem do garnka wlać tyle wody aby szynkowar wystawał nad nią 1 centymetr. Zagotować wodę, wstawić szynkowar, zakryć pokrywką i gotować przez godzinę w 90 stopniach. Dobrze mieć do sprawdzenia temperatury termometr. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar z wody i wystudzić, potem wstawić go do lodówki na kilka godzin aby wędlina ładnie się związała. Wyjąć wędlinę z szynkowara i podawać na przekąskę lub zamiast wędlin sklepowych do pieczywa.
edytaha
Ewciu, jakiej pojemności jest Twój szynkowar? Coraz bardziej dojrzewam do jego zakupu i zastanawiam się jaki wystarczy dla nas trojga, w tym jednej strasznej marudy.
zewa
Edytko szynkowar jest mały na 830 g surowego wsadu. Jak na 3 osoby to na jednorazowe jedzonko jest w zupełności wystarczy. Zawsze można zrobić nową i o innym smaku wędlinkę. Ja ten szynkowar dostałam ,ale większego bym nie chciała.
edytaha
Dzięki Ewuś. Nam pewnie też wystarczy taki mniejszy.