lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szynka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś tylko szyneczka, albo aż szyneczka z szynkowara. Robiona domowym sposobem, nawet galaretkę ma pyszną.

Szynka z szynkowara Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Szynka z szynkowara

Składniki :

  • szynka 800 g
  • łopatka 300 g
  • peklosól 18 g
  • pieprz biały pół łyżeczki
  • woda 100 ml
  • żelatyna 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Szynka z szynkowara

Wykonanie:

Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam, przełożyłam do misy.Posypałam pekolosą.

Do szklanki wlałam gorącą wodę wsypałam, żelatynę i pieprz. Wlałam do mięsa.

Całość wyrobiłam i wstawiłam do lodówki na 48 godzin.

W tym czasie przewracałam mięsko z 4 razy by równomiernie się zapeklowało.

Po 48 godzinach mięso przełożyłam do woreczka, a woreczek wstawiłam do szynko-wara. Zamknęłam i przełożyłam do garnka z zimną wodą i wstawiłam na gaz. Temp w wewnątrz mięsa 65 stopni, a na zewnątrz 80.

Parzyłam 2.1/2 godziny po czym wyjęłam szynkowar z wody i wstawiłam do miski z zimną wodą na 10 minut.

Potem do lodówki i stała do rana. Rano pokroiłam na kanapki :)

Szynka z szynkowara
Mięsko umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je na mniejsze kawałki 5 cm( wykroiłam błonki i tłuszcz) i tłuczkiem rozbiłam, przełożyłam do misy.
Szynka z szynkowara
Do szklanki wlałam gorącą wodę wsypałam , żelatynę i pieprz.
Szynka z szynkowara
Wlałam do mięsa. Całość wyrobiłam i wstawiłam do lodówki na 48 godzin.
Szynka z szynkowara
Po 48 godzinach mięso przełożyłam do woreczka, a woreczek wstawiłam do szynko-wara.
Szynka z szynkowara
Zamknęłam i przełożyłam do garnka z zimną wodą i wstawiłam na gaz.
Szynka z szynkowara
Rano pokroiłam na kanapki :)