rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Drobiowe w zapałkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne filety drobiowe w niecodziennej panierce z chipsów ziemniaczanych. Chrupkie i delikatne, polecam.

Drobiowe w zapałkach

Składniki:

Drobiowe w zapałkach

 

  • Dla dwóch osób:

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • ok 2 szklanki chipsów ziemniaczanych "zapałek"
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ok 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe w zapałkach
Filety kroimy na dwie części, doprawiamy solą i pieprzem i rozbijamy na cieńsze kotlety. Jajko mieszamy z dwoma łyżkami mleka. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w mące, a następnie moczymy w jajku i panierujemy w ziemniaczanych chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubioną sałatką.