kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Filety są pożywne i świetnie smakują :) Często przygotowuję ten sos pieczarkowy, który świetnie nadaje się do dań mięsnych i jarskich:)

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

Składniki:

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa np- bulion cielęcy lub drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe zapiekane w sosie pieczarkowym
1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na kotlety. Kostkę rosołową połączyć wraz z olejem, aby powstała jednolita masa. Następnie natrzeć nią mięso.

2. Sos pieczarkowy: pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Smażyć na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulką. Gdy woda odparuje, dodać około 1 szklanki, przyprawić do smaku przyprawą warzywną lub solą i pieprzem oraz dodać kostkę grzybową. Następnie wymieszaną śmietanę z mąką i wodą dolać do pieczarek i gotować jeszcze 5 minut. 

3. Kotlety usmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Następnie przełożyć je do naczynia do zapiekania, zalać sosem pieczarkowym i zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.