Sposób przygotowania:
Szynka Eli szpikowana słoniną i pokrzywąprzygotowanie pokrzyw
Pokrzywy umyć,odsączyć i odciąć listki od łodyg.
przygotowanie pokrzyw cd
Liście pokrzywy sparzyć wrzątkiem ,przelać zimną wodą i odsączyć. Ułożyć po 5 listków jeden na drugim.
przygotowanie pokrzyw cd
Na liściach pokrzywy ułożyć słupki zamrożonej słoniny.
przygotowanie pokrzyw cd
Ciasno zwinąć liście pokrzywy ze słupkami słoniny.
przygotowanie mięsa
W mięsie naciąć długim,cienkim nożem pięć otworów wzdłuż włókien. Do każdego otworu włożyć po trzy zawinięte w pokrzywę słupki słoniny.
Mięso obwiązać nicią kuchenną żeby nie straciło kształtu.
przygotowanie cebuli i czosnku
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie mięsa
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę,czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.
Dodać paprykę,przyprawę do grilla,sól,pieprz do smaku ,podlać wodą i dusić..
przygotowanie pokrzyw
Młode liście pokrzywy umyć,odsączyć i pokroić. Mają być dwie szklanki.
przygotowanie mięsa cd
Do duszącego się mięsa dodać pokrojone liście pokrzywy.
przygotowanie mięsa cd
Pieczarki oczyścić i przesmażyć na maśle. Dodać pieczarki do szynki i dusić mięso aż będzie miękkie.
przygotowanie mięsa cd
Gotową szynkę wyjąć,odwinąć z nici i pokroić na porcje. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Mięso podałam z kluskami śląskimi i mizerią.
Smacznego!