ethyl-tom

ethyl-tom

Kucharz
[Przepisów: 7]

Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty w przygotowaniu gulasz drobiowy z filetu z kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem i przyprawami.

Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym

 

  • filet z kurczaka 900g
  • cebula (duża) 1 szt.
  • czosnek 3-4 ząbki
  • pomidor (duży) 1 szt.
  • woda ok. 2-3 szkl.
  • koncentrat pomidorowy
  • ketchup pikantny
  • papryka słodka mielona
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym
Fileta pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm), oprószyć pieprzem i papryką. Obsmażyć na oleju do zrumienienia na głębokiej patelni lub w szerokim, płaskim garnku. Cebulę i obranego pomidora pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać wszystko do gulaszu i zamieszać. Po kilku minutach dolać taką ilość wody, aby przykryła mięso. Dodać 3 łyżki koncentratu i 1-2 łyżki ketchupu. Zamieszać i dusić pod przykryciem 50-60 minut. Podczas duszenia uzupełniać ubytki sosu ciepłą wodą. Doprawić gulasz papryką, pieprzem i solą. Sos zagęścić zawiesiną z czubatej łyżki mąki i połowy szklanki zimnej wody. Gotować jeszcze minutę i zdjąć gotowy gulasz z ognia.
Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym
Gulasz podczas duszenia po dodaniu ketchupu i koncentratu.