e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drobiowy gulasz w sosie curry z warzywami z pikantną nutą

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami

 

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 500g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

  • Sos jogurtowo-czosnkowy:
  • 500g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Filety z kury umyć, pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry, usmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, doprawić wg uznania solą i pieprzem, dusić do odparowania wody. Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek i dusić pod przykryciem ok. 15 min. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą. Kurczaka przełożyć do warzyw, dodać śmietankę i wodę, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Podawać na ciepło z kaszą kuskus i sosem czosnkowym.Sos jogurtowo-czosnkowy: Jogurt przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę, dodać do jogurtu, wymieszać. Dodać pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.Smacznego!
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Filety z kury pokroić w paski 2 cm, doprawić przyprawą gyros, ostrą papryką i curry
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Paprykę pokroić w wąskie paski, dodać do pieczarek, dusić pod przykryciem
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, doprawić solą
Shoarma drobiowa z papryką i pieczarkami
Warzywa wymieszać, dodać kurczaka, śmietankę i wodę, doprawić do smaku