Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowa pizza na cienkim cieście z cydrem, z usmażonymi pieczarkami, cebulą i żółtym serem to smaczna propozycja na obiad.

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

Składniki:

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto:

  • rozczyn drożdżowy (jak wyżej)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 duże szczypty soli
  • 1/3 szklanki cydru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 3 czubate łyżki ketchupu
  • 2 cebule
  • 40 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 20 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

Etap 1

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście
Rozczyn przygotowany z drożdży cukru mąki i mleka.

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z mąką, cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 2

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście
Zagniecione ciasto odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej cydr, wodę i rozczyn drożdżowy.

Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 3

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do zeszklonej cebuli.

Jedną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem.

Etap 4

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście
Rozłożone na blaszce ciasto posmarowane ketchupem.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na duży, niezbyt gruby placek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem.

Etap 5

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

Na cieście rozłożyć usmażone pieczarki. Drugą cebulę pokroić w kostkę, rozsypać na grzybach. Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser. Pizzę odłożyć na ok. 20 minut, żeby ciasto ponownie podrosło.

Etap 6

Pizza z pieczarkami na cydrowym cieście

Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.


Tagi:

pizza