Sposób przygotowania:
Pizza z pieczarkami na cydrowym cieścieEtap 1

Rozczyn drożdżowy: Drożdże rozetrzeć z mąką, cukrem i mlekiem, odłożyć na kilkanaście minut.
Etap 2

Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej cydr, wodę i rozczyn drożdżowy.
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3

Jedną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone w półplasterki pieczarki, usmażyć je, doprawić solą i pieprzem.
Etap 4

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na duży, niezbyt gruby placek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować ketchupem.
Etap 5

Na cieście rozłożyć usmażone pieczarki. Drugą cebulę pokroić w kostkę, rozsypać na grzybach. Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser. Pizzę odłożyć na ok. 20 minut, żeby ciasto ponownie podrosło.
Etap 6

Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.