anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pieczone w całości filety z kurczaka zawinięte w szynkę szwarcwaldzką są wyjątkowo soczyste i smaczne. To proste i ekspresowe danie.

Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

 

  • filety z kurczaka - 4 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • szynka szwarcwaldzka - 12 plastrów
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

 

Sposób przygotowania:

Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Filety z kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem, odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie każdy filet zawiń w trzy plastry szynki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw do niego naczynie żaroodporne i nagrzewaj je przez 5 minut. Gorące naczynie ostrożnie wyjmij z piekarnika, wlej 2 łyżki oleju, ułóż filety zawinięte w szynkę i polej je pozostałym olejem. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Jeśli filety są wyjątkowo duże, może się okazać, że trzeba je piec kolejne 3 do 5 minut.
Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem, odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Następnie każdy filet zawiń w trzy plastry szynki.
Filety kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej
Naczynie z filetami wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.