iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Rolada z piersi perliczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie jest bardzo zdrowe i lekkie, idealne na przystawkę. Można przygotować na wykwintną kolację. Można wykorzystać też pierś z indyka.

Rolada z piersi perliczki

Składniki:

Rolada z piersi perliczki

 

  • 1/2 kg piersi z perliczki,
  • kawałek sera żółtego,
  • kawałek papryki czerwone,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 2 łyżki kopru,
  • łyżka natki pietruszki,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

Rolada z piersi perliczki

ETAP 1:

Pierś mielimy, doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym, dodajemy koper, pietruszkę. Wyrabiamy masę. Z masy formujemy prostokąt płaski o grubości 3 cm, na środku układamy słupki sera i papryki.

Zlepiamy brzegi do siebie, aby powstała rolada. Wilgotną dłonią gładzimy mięso aby nie było żadnej dziury. Zawijamy w dużą gazę. W brytfance gotujemy osoloną wodą, wkładamy roladę. Gotujemy 30 minut. Wyłączamy gaz, chwilę trzymamy w wodzie i wyjmujemy.

Następnie chłodzimy i kroimy w plastry.

Ogórki kroimy w kostkę, dodajemy do nich majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek, można dodać odrobinę kopru. Roladę polewamy sosem ogórkowym.