Sposób przygotowania:
Mielonka drobiowa z szynkowara
Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Mięsa zmielone i pokrojone przełożyć do miski. Dodać czubrycę oraz sól. Masę dokładnie wyrobić aby stała się klejąca. Do szynkowara włożyć woreczek a do woreczka przełożyć mięsną masę ubijając dokładnie każda warstwę. Woreczek zakręcić i zamknąć szynkowar. Odstawić do lodówki na 1-2 doby. Po tym czasie parzymy. Szynkowar umieścić w garnku, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna sięgać 2 cm ponad poziom mięsa. Do mięsa w szynkowarze wbić jeden termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C. Potem szynkowar wystawić z gorącej wody i wystudzić, można wstawić do zimnej wody. Odkręcić docisk i odstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie z szynkowaru wydobyć wyrób, można wystawić z lodówki i zostawić na trochę w ciepłym miejscu albo polać szynkowar ciepłą wodą. Kroić na plastry i zajadać.
*Moja czubryca zawiera w swym składzie też sól dlatego samej soli dałam tylko 10 g. Jeśli Wasza czubryca nie zawiera soli należy zwiększyć ilość soli i dać jej 18 g.
*Moja czubryca zawiera w swym składzie też sól dlatego samej soli dałam tylko 10 g. Jeśli Wasza czubryca nie zawiera soli należy zwiększyć ilość soli i dać jej 18 g.
SylaUla
jagoda59