Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Filety łososia w jogurtowym pesto

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie z łososiem. Swietne z posmarowanym masłem, swiezym pieczywem.

Filety łososia w jogurtowym pesto

Składniki:

Filety łososia w jogurtowym pesto

 

  • Filety mrozone z łososia bez skóry – 250g,
  • Pesto czerwone – 3 lyzki,
  • Jogurt naturalny – 2 lyzki,
  • Sok z cytryny,
  • Bazylia suszona lub swieza,
  • Sól, pieprz ziolowy,
  • Świeżo zmielony pieprz kolorowy,
  • Pomidorki cherry – 6 sztuk,
  • Cukier brazowy – 2 lyzeczki,

 

Sposób przygotowania:

Filety łososia w jogurtowym pesto
Łososia rozmrozic i osuszyc za pomoca recznika papierowego. Filety opruszyc sola i pieprzem ziolowym z obu stron. Pomidorki umyc, osuszyc i przekroic na 4 czesci. Jogurt naturalny wymieszac dobrze z pesto. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropic sokiem z cytryny i na wierzch położyć warstwe jogurtowego pesto. Obok ryby ułożyć kawalki pomidorków. Wszystko posypac sola i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidorki posypac cukrem. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w 200 stopniach.