jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Śledzie w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie śledzie warto przygotować na wigilię lub na dni postne. Wychodzą średnio ostre w zależności ile dodamy octu.

Śledzie w zalewie octowej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Śledzie w zalewie octowej

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie octowej
Śledzie solone matiasy przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć w całości do pojemnika z zimną wodą i odstawić do lodówki na 1 lub godziny. Wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroi na piórka lub w krążki. Wodę zgotować i przestudzić, dodać 3 łyżeczki octu na 3 szklanki wody.

Do słoika wkładać śledzie i warstwowo układać na to cebulę, później śledzie i na wierzchu cebulę. Dodać też liście laurowe, ziele angielskie.

Odstawić do lodówki na noc aby się smaki przegryzły. Podawać z majonezem lub z kwaśną wiejską śmietaną.
Śledzie w zalewie octowej
Śledzie solone matiasy opłukać pod bieżącą wodą
Śledzie w zalewie octowej
wypłukane zalać wodą i włożyć na 1 godzinę do lodówki
Śledzie w zalewie octowej
Cebulę obrać i pokroić w krążki lub w piórka
Śledzie w zalewie octowej
Wkłada pokrojone na kawałki mniejsze śledzie ,przekładać na przemian z cebulką i liściem laurowym
Śledzie w zalewie octowej
Wychodzą średnio ostre śledzie