Sposób przygotowania:
Śledzie w zalewie octowej
Śledzie solone matiasy przepłukać pod bieżącą wodą. Włożyć w całości do pojemnika z zimną wodą i odstawić do lodówki na 1 lub godziny. Wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroi na piórka lub w krążki. Wodę zgotować i przestudzić, dodać 3 łyżeczki octu na 3 szklanki wody.
Do słoika wkładać śledzie i warstwowo układać na to cebulę, później śledzie i na wierzchu cebulę. Dodać też liście laurowe, ziele angielskie.
Odstawić do lodówki na noc aby się smaki przegryzły. Podawać z majonezem lub z kwaśną wiejską śmietaną.
Cebulę obrać i pokroi na piórka lub w krążki. Wodę zgotować i przestudzić, dodać 3 łyżeczki octu na 3 szklanki wody.
Do słoika wkładać śledzie i warstwowo układać na to cebulę, później śledzie i na wierzchu cebulę. Dodać też liście laurowe, ziele angielskie.
Odstawić do lodówki na noc aby się smaki przegryzły. Podawać z majonezem lub z kwaśną wiejską śmietaną.