Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Robiłam juz w podobny sposób pstrąga . Muszę przyznać , ze halibut jest jeszcze smaczniejszy .

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam

 

  • 2 porcje filetu z halibuta bez skóry
  • 10 pomidorków cherry
  • szczypta przyprawy Piri-Piri
  • garść pokrojonej natki pietruszki
  • garść pokrojonego kopru
  • olej
  • masło ( najlepiej klarowane )
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • 2 cytryny
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam
Filet z halibuta ułożyć w pojemniku i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn . Posypać grubo zmielonym pieprzem i szczyptą przyprawy Piri-Piri zostawić na 30 minut .
Wyjąć odsączyć i dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać klarowane z klarowane masło zmieszane z kilkoma łyżkami oleju i usmażyć na nim filety na rumiano z obu stron
W czasie kiedy ryba się smaży pokroić na ćwiartki pomidorki i na małej patelni obsmażyć delikatnie mieszając na 2 łyżkach oleju. Dorzucić koper i natkę . Zamieszać . Posolić , posypać pieprzem i szczyptą Piri-Piri .
Podawać z ziemniakami ( najlepiej młodymi ) z wody obkładając podsmażonymi pomidorkami .
Dekorować natką pietruszki i świeżymi pomidorkami .
Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam
Etap 1
Filety z halibuta z duszonymi pomidorkam
Etap 2