pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 603]

Filety z sarniny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Od bratówki ponoć dobry, nie próbowałam

Filety z sarniny

Składniki:

Filety z sarniny

 

  • 1 kg sarniny
  • marynata jarzynowa
  • pieprz
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag oliwy
  • 4 dag masła
  • grzanki z bułki
  • 10 dag pasztetu DROP
  • groch zielony przecierany

Sposób przygotowania:

Filety z sarniny
Gruby kawałek sarniny zamarynować na 2-3 dni w marynacie jarzynowej, potem pokrajać w ładne zraziki, zbić lekko, posolić, można popieprzyć, posmarować piórkiem maczanym w oliwie. Pokrajać słoninę na tyle sporych kawałków, ile jest filetów, obtopic na patelni; gdy zarumieni się, wybrać do małego rondelka, przykryć aby nie wyschły, na pozostały tłuszcz wrzucić masło; gdy roztopi sie smażyć na nim filety, wybrac je ze słoniny i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć grzanki, posmarować każdą pasztetem DROP, położyc filet, a na wierzch plasterek zrumienionej słoniny. Ułożyc groch przetarty w formie kopczyka na półmisek, obłożyc filetami na grzankach, polać tłuszczem.