Sposób przygotowania:
Fiołkowy mazurekETAP 1
CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.
ETAP 2
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy.
Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. Ja wykonałem wałeczek, który następnie dociskałam widelcem, tak by powstał na nim wzór.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
ETAP 3
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Między czasie miksujemy serek mascarpone. Do gładkiego dodajemy płynną czekoladę. Całość miksujemy do połączenia składników.
ETAP 5
Gotową masę wykładamy na przygotowany spód mazurka. Ciasto schładzamy, by masa zastygła. Mazurka przed podaniem posypujemy świeżymi kwiatami fiołka. Gotowe.
skuter5