jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Fiołkowy mazurek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie pyszności, jak ten mazurek powstają szybko i prosto. Tym bardziej polecam go wykonać. Świeże, jadalne kwiaty to idealne wykończenia ciasta.

Fiołkowy mazurek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fiołkowy mazurek

CIASTO:

  • 35 dag mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 200 gram białej czekolady,
  • Świeże kwiaty fiołka (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

Fiołkowy mazurek

ETAP 1

Fiołkowy mazurek
zagniatamy jednolite ciasto

CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.

ETAP 2

Fiołkowy mazurek
ciastem wykładamy dno i boki tortownicy

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy.

Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. Ja wykonałem wałeczek, który następnie dociskałam widelcem, tak by powstał na nim wzór.

Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 3

Fiołkowy mazurek
upieczone ciasto studzimy

Upieczone wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Fiołkowy mazurek
w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Między czasie miksujemy serek mascarpone. Do gładkiego dodajemy płynną czekoladę. Całość miksujemy do połączenia składników.

ETAP 5

Fiołkowy mazurek
masę czekoladową wykładamy na ciasto

Gotową masę wykładamy na przygotowany spód mazurka. Ciasto schładzamy, by masa zastygła. Mazurka przed podaniem posypujemy świeżymi kwiatami fiołka. Gotowe.