SUPERPRZEPIS

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Biała kiełbasa z czerwoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Aromatyczna biała kiełbasa oraz modra kapusta to fajne połączenie smaków. Polecam nie tylko w okresie wielkanocnym.

Składniki:

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą

 

  • Kiełbaski:
  • 4 białe kiełbaski parzone,
  • Olej,
  • Majeranek do smaku,
  • Kapusta:
  • 0,5 główki czerwonej kapusty,
  • 1 czerwona cebula,
  • Olej,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • Kilka igiełek rozmarynu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 0,5 szklanki czerwonego wina,
  • Garść żurawiny,
  • Dodatkowo:
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą

ETAP 1

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą
nacinamy kiełbasy

KIEŁBASA: Kiełbasę nacinamy, tak by na jej wierzchu powstała kratka.

ETAP 2

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą
obsmażamy kiełbasę

Naciętą obsmażamy do zrumienienia na patelni z dodatkiem oleju. W trakcie smażenia oprószamy ją majerankiem.

ETAP 3

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą
cebulę rumienimy na oleju

Gotową kiełbasę podajemy w towarzystwie wcześniej przygotowanej czerwonej kapusty.

KAPUSTA: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 4

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą
smażymy kapustę z dodatkami

Do zrumienionej dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz rozmaryn. Całość smażymy.

Gdy kapusta będzie już ciepła podlewamy ją czerwonym winem. Smażymy ją do miękkości. Następnie dodajemy ocet balsamiczny.

ETAP 5

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą
żurawinę dodajmy pod koniec

Pod koniec doprawiamy ją ewentualnie do smaku oraz łączymy z żurawiną.