Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowe z owsianą kruszonką
1. W misce wymieszaj mąkę (160g) z solą (1/4 łyżeczki).
2. Dodaj syrop klonowy (3 łyżki) i olej (45g) i zagnieć ciasto. Początkowo będzie suche ,ale mieszaj i ugniataj, aż uzyskasz właściwą konsystencję.
3. Rozłóż ciasto na dnie tortownicy o średnicy 20 cm i dobrze ubij. Piecz 12 minut w temperaturze 175-180 stopni.
4. Wymieszaj wiśnie z cukrem kokosowym (1 łyżka) i wyłóż na podpieczony spód.
5. Składniki kruszonki - płatki owsiane, mąkę, syrop klonowy, olej i cukier kokosowy - ugnieć na kruszonkę i posyp nią wiśnie. piecz 50 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostaw jeszcze na 20 minut, po czym możesz wyjąć z foremki i pokroić.
6. ja podałam z lodami i bezą, chociaż te dodatki nie zaliczają się do zdrowych ;)
2. Dodaj syrop klonowy (3 łyżki) i olej (45g) i zagnieć ciasto. Początkowo będzie suche ,ale mieszaj i ugniataj, aż uzyskasz właściwą konsystencję.
3. Rozłóż ciasto na dnie tortownicy o średnicy 20 cm i dobrze ubij. Piecz 12 minut w temperaturze 175-180 stopni.
4. Wymieszaj wiśnie z cukrem kokosowym (1 łyżka) i wyłóż na podpieczony spód.
5. Składniki kruszonki - płatki owsiane, mąkę, syrop klonowy, olej i cukier kokosowy - ugnieć na kruszonkę i posyp nią wiśnie. piecz 50 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostaw jeszcze na 20 minut, po czym możesz wyjąć z foremki i pokroić.
6. ja podałam z lodami i bezą, chociaż te dodatki nie zaliczają się do zdrowych ;)
biedroneczki
haniakson